253 Schatten van Zutphen

Wijnhuiscarillon, Walburgiskerk, beeldenroute en meer
Zutphen – dinsdag 14 april 2020

Dagprogramma

  • Plaats en tijd van samenkomst: station Zutphen tot uiterlijk 10:45 uur
  • 11:00 uur koffie/thee met lekkers in Restaurant Sultani
  • 11:30 uur groep 1 rondleiding Wijnhuiscarillon, groep 2 stadswandeling
  • 12:45 uur lunch in het Volkshuis
  • 13:45:00 uur vervolg programma, groepen wisselen
  • Einde programma circa 15:00 uur, terug naar het station
    NB De te lopen afstanden zijn niet langer dan 10 minuten. De trap naar ‘Het Clockhuys’ bevat ongeveer 35 open treden, naar de tweede ruimte moet nog een korte trap worden beklommen.

Overige details volgen in de bevestigingsbrief, de genoemde tijden zijn onder voorbehoud.

Geleidehonden zijn welkom, gebruik van rolstoel of rollator is niet mogelijk.

Kosten van de excursie

  • Voor deelnemers en eigen begeleiders € 10 p.p.
  • Indien KUBES-begeleiding gewenst € 5 extra

Kosten van de lunch

U heeft de mogelijkheid aan een gezamenlijke lunch deel te nemen. De kosten daarvan bedragen € 10 p.p. De lunch bestaat uit Zutphense mosterdsoep, kroket (kan ook vegetarisch), 2 snee brood, bolletje eiersalade met rauwkost garnering, kop koffie/thee of glas (karne)melk.
U kunt ook zelf voor uw lunch zorgen, maar deze kan niet in het restaurant worden genuttigd.
De kosten voor de lunch zijn niet bij de prijs van de excursie inbegrepen. Als u kiest voor de gezamenlijke lunch, dan kunt u de kosten daarvan samen met de excursiekosten overmaken. Bij aanmelding graag uw keuze vermelden.

Adressen

Restaurant Sultani, Groenmarkt 35, 7201 HW Zutphen, https://sultani.nl
Wijnhuistoren, Groenmarkt 40, 7201 HZ Zutphen, http://www.wijnhuiscarillon.nl
Het Volkshuis, Houtmarkt 62, 7201 KM Zutphen, http://www.volkshuis.nl

Toelichting

Informatieruimte annex museum ‘Het Clockhuys’ op de eerste verdieping van de Wijnhuistoren toont de geschiedenis van de toren en van het carillon en de werking daarvan. Hier kunnen we het verschil voelen en horen tussen een luidklok en een carillonklok. Ook staat er een oefenklavier waarop de beiaardier thuis kan oefenen en die we mogen uitproberen. En van de toren is een prachtige houten maquette. Helaas kunnen we niet de toren beklimmen om naar het carillon te gaan.

VVV Zutphen is bezig een speciale rondwandeling te ontwikkelen voor blinden en slechtzienden! Deze voert ons o.a. langs de Walburgiskerk, waarvan het oudste deel uit de 11e eeuw dateert. Er bevinden zich veel prachtige details waarvan enkele kunnen worden aangeraakt, waaronder de preekstoel, het kabinetorgel, gebeeldhouwde grafzerken en meer. Ook mogen we even de sfeer opsnuiven van de Librije, een openbare leeszaal uit de 16e eeuw. Verder wandelen we langs bijzondere beelden, zoals het beeld van de beroemde Zutphense dichteres Ida Gerhardt, straatmuzikant Drogenap en nog andere beelden en bezienswaardigheden.