250 Museum Van Loon en het Klederdrachtmuseum

Amsterdam - zaterdag 25 januari 2020

Deze excursie is volgeboekt.

Dagprogramma

 • Plaats en tijd van samenkomst: station Amsterdam Centraal tot uiterlijk 10:00 uur
 • 10:30 uur ontvangst in Museum Van Loon met koffie/thee en appelgebak
 • 11:00 uur groep 1 rondleiding in 2 groepjes in Museum Van Loon
 • 11:15 uur groep 2 rondleiding in 2 groepjes in het Klederdrachtmuseum
 • 12:30 uur lunch in Café De Bazel
 • 14:00 uur vervolg rondleidingen, groepen wisselen
 • Einde programma circa 15:15 uur NB Alle te bezoeken locaties liggen op loopafstand van elkaar.

Overige details volgen in de bevestigingsbrief, de genoemde tijden zijn onder voorbehoud. Blindengeleidehonden zijn welkom, maar in beide musea zijn steile trappen; gebruik van rolstoel of rollator is niet mogelijk.

Kosten van de excursie

 • Voor deelnemers en eigen begeleiders zonder Museumkaart € 18 p.p.
 • Voor deelnemers en eigen begeleiders met Museumkaart € 9 p.p.
 • Indien KUBES-begeleiding gewenst € 5 extra
 • De kosten van het OV naar de locatie v.v. zijn voor eigen rekening

Kosten van de lunch

U heeft de mogelijkheid aan een gezamenlijke lunch deel te nemen. De kosten daarvan bedragen € 11,50 p.p. De lunch bestaat uit een assortiment sandwiches belegd met tonijnsalade, beenham, humus met mangochutney en oude kaas met tomatenchutney en koffie, thee, melk, karnemelk en water. U kunt ook zelf voor uw lunch zorgen, maar deze kan niet in het restaurant worden genuttigd.
De kosten voor de lunch zijn niet bij de prijs van de excursie inbegrepen. Als u kiest voor de gezamenlijke lunch, dan kunt u de kosten daarvan samen met de excursiekosten overmaken. Bij aanmelding graag uw keuze vermelden.

Adressen

Museum van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET Amsterdam
http://www.museumvanloon.nl

Klederdrachtmuseum
Herengracht 427
1017 BR Amsterdam
http://www.hetklederdrachtmuseum.nl

Café De Bazel
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
http://cafedebazel.amsterdam

Toelichting

Museum van Loon, in het hart van Amsterdam aan de Keizersgracht, is het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. Zeven dagen per week stelt de familie haar huis en collectie open voor het publiek. In een van de fraaiste huizen van de stad kunnen we een glimp opvangen van de rijke wooncultuur van de familie Van Loon. Deze rondleiding is door het museum speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden.

Het Klederdrachtmuseum, gevestigd in een 17e-eeuws rijksmonument aan de Herengracht, presenteert een volledig overzicht van de Nederlandse streekdrachten. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van de klederdracht uit onder meer Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland. Het museum is er voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuurgeschiedenis, mode en folklore. Wie goed kijkt naar het kleedgedrag van mensen, kan daar van alles uit aflezen over de identiteit van de drager, vroeger, maar ook nu! Er mogen drachten worden aangeraakt.