257 Kampen Stedelijk Museum en stadswandeling

i.v.m. Corona-regeringsmaatregelen zijn al onze activiteiten tot nader order geannuleerd

Dagprogramma

 • Plaats en tijd van samenkomst: station Kampen tot uiterlijk 10:15 uur,
  lopend in circa 10 minuten naar Stedelijk Museum Kampen
 • 10:30 uur ontvangst met koffie, thee en Kamperslof
 • 11:00 uur rondleiding in drie groepen door het museum
 • 12:15 uur lunch in de Gouden Zaal van het museum
 • 13:15 uur wandeling in twee groepen door oud Kampen naar de Koggewerf
 • Einde programma circa 15:00 uur, daarna op eigen gelegenheid naar het station via de haven en de kade of via de stad (beide opties circa een kwartier lopen).

Overige details volgen in de bevestigingsbrief, de genoemde tijden zijn onder voorbehoud.

Geleidehonden zijn welkom, gebruik van rolstoel of rollator is niet mogelijk.

Kosten van de excursie

 • Voor deelnemers en eigen begeleiders € 22,50 p.p.
 • Indien KUBES-begeleiding gewenst € 5 extra
 • De kosten van het OV naar de locatie v.v. zijn voor eigen rekening

Kosten van de lunch

Er is een gezamenlijke lunch, bestaande uit soep, zachte broodjes met ham, kaas of vegaplak, banaan of appel. De kosten daarvan zijn bij de prijs van de excursie inbegrepen. Een zelf meegebrachte lunch mag niet in het restaurant genuttigd worden.

Adres

Stedelijk Museum Kampen
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
https://stedelijkmuseumkampen.nl

Toelichting

Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het voormalige stadhuis, voorheen het Oude Raadhuis, van Kampen. Het oudste gedeelte dateert uit circa 1350. Kampen was in die tijd een belangrijke stad met handelsprivileges in Holland en het Oostzeegebied. Vanaf de middeleeuwen werd er in het Oude Raadhuis vergaderd en recht gesproken. Na een brand in 1543 heeft het gebouw in de eeuwen erna verschillende verbouwingen ondergaan, die het tot het fraaie historische Rijksmonument van nu maakten.

Het Stedelijk Museum herbergt een collectie met als hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. We bezoeken onder meer de Schepenzaal, het pronkstuk van het museum. Hier vond in vroeger eeuwen de rechtspraak plaats. De zaal stamt uit 1545 en is nog in volledig authentieke staat en er kan veel worden aangeraakt.

In de verschillende andere zalen zal aan de hand van aan te raken objecten verhaald worden over de geschiedenis van Kampen.

Na de lunch voert de wandeling ons onder leiding van twee gidsen door historisch Kampen naar de Koggewerf, gelegen op een van de mooiste plekken van Kampen. Op het terrein van de historische werf staat onder meer een reconstructie van het oudste huisje van Kampen, een vissershuisje uit het einde van de 14e eeuw.
Dit huisje is precies met de materialen van toen nagebouwd. Tevens is er een timmerwerkplaats, een smederij en een sfeervolle Taveerne.

Stedelijk Museum Kampen heeft vorig jaar contact opgenomen met KUBES teneinde toegankelijk te worden voor blinden en slechtzienden en verzorgt graag een mooie excursiedag voor ons.