Weekendexcursie Groningen

Hieronder een overzicht van de verslagen en een gedicht van de Weekendexcursie naar Groningen op zaterdag 19 en zondag 20 september 2009.

Het KUBES weekend van 19 en 20 september heeft de deelnemers weer eens opnieuw doen ervaren, dat ook ons eigen land bijzondere bezienswaardigheden en landschappen heeft. Als je al een aantal jaren jaarlijks met het weekend meegaat, begint eigenlijk het genoegen al, wanneer je het definitieve programma en de deelnemerslijst ontvangt. Je weet van te voren dat de organisatie weer perfect is en verheugt je erop weer zoveel bekenden te ontmoeten. Dat was zeer luidruchtig te horen in de stationshal van Hoogeveen, het verzamelpunt voor dit weekend. Fijn dat er ook deze keer weer zoveel bekende deelnemers en heel goede begeleiders bij waren.

Het waren vol geplande dagen die begonnen met een bezoek aan het vestingstadje Bourtange. Een vesting met een heel interessante geschiedenis en een sfeer die je een paar eeuwen terugbracht in de tijd van de tachtigjarige oorlog, het tijdperk van de zestiende en zeventiende eeuw. De namiddag voerde ons naar Borger. Nu ging het niet meer over enkele eeuwen terug, maar kregen we verhalen te horen die teruggingen tot duizenden jaren voor onze jaartelling. De hunnenbedden die nog in tact zijn gaven ons door de uitleg van de gidsen en het betasten van een aantal voorwerpen uit die tijd een goed beeld hoe onze verre voorvaderen leefden en werden geëerd na hun dood.

Na dit bezoek aan het Drentse land zette de chauffeur ons af bij het Mercure hotel in Groningen, waar we wel werden verrast door een vreemde indeling van het hotel maar vooral door de luxe hotelkamers.

Voor het diner werden we verwacht in restaurant "De Apedans" in het centrum van Groningen. Een goed diner, maar vooral veel gezelligheid, die nog werd verhoogd door een zangduo uit Groningen die ons vermaakte met Groningse liedjes en enkele smartlappen.

Op zondagmorgen een uitgebreid en zeer smakelijk ontbijt. Wat was het goed gekozen om op de stille zondagmorgen een stadswandeling onder leiding van twee gidsen door het centrum van Groningen te maken. Groningen heeft een rijke historie waarvan nog veel bezienswaardigheden zijn bewaard. Heel interessant was zeker de maquette van het centrum bij de Martinitoren aan het einde van de wandeling. Hier kon men zich een goede voorstelling maken van de gelopen route en hoe de verschillende objecten ten opzichte van elkaar stonden. Jammer dat tijdens het betasten van de maquette de uitleg van de gids verloren ging door het sonore geluid van maar liefst vijf zware luidende klokken uit de Martinitoren.

Weer terug in de bus via het Groningse en Friese landschap naar het Lauwersmeer waar in een restaurant in Lauwersoog van een goede lunch werd genoten. Een korte wandeling over de hoge dijk tussen Waddenzee en haven met een stevige bries, was een welkome opfrisser. Voor velen was het totaal onbekend dat er midden in het Dorp Warffum een prachtig openluchtmuseum (Het hoge land) te bezichtigen is. In de vele kleine en oude huisjes werd ons het leven en werken getoond van de bewoners tot honderd jaar geleden. Jammer dat de tijd het niet toeliet hier langer te verblijven. Lang niet alles kon in de korte tijd bezichtigd worden. Aan het slot van deze dag werden we nog rondgeleid in een kerkje uit de twaalfde eeuw in het Groningse Garmerwolde. Niet alleen voelde men door de uitleg de sfeer van vele eeuwen herleven, maar ook de organist verraste ons met orgelspel. Een prachtig orgel, dat eigenlijk beter in een grote kerkruimte tot zijn recht zou komen.

Met een hoofd vol belevingen en de gezelligheid van het met elkaar op stap zijn en de ontmoeting van oude en nieuwe kennissen was het station Groningen rond half zeven het eindpunt. Bob Middelburg had ook dit weekend weer tot in de puntjes georganiseerd en ervoor gezorgd dat we met veel herinnering aan deze dagen blijven terugdenken, vol van respect hoe onze voorouders hebben gewerkt en geleefd.

Dat ook nu alles weer goed en soepel is verlopen is zeker ook te danken aan de vele vrijwilligers, die zich zoals bij alle activiteiten van KUBES weer met enthousiasme hebben ingezet om de visueel gehandicapten optimaal te laten genieten.

Waar we volgend jaar heengaan, is me niet bekend, maar ik ben zeker weer van de partij.

Nogmaals dank aan iedereen die aan dit voortreffelijke weekend hun steentje hebben bijgedragen.

Rinus Rijk

Ik wil jullie graag laten weten dat het uitje met KUBES naar Groningen mij bijzonder goed is bevallen. Geweldig was het dat wij in de musea alles mochten aanraken en dat er zo'n duidelijke uitleg bij was en dat er ook overal waar wij kwamen zo'n goede en hartelijke ontvangst was. Ook het hotel was uitstekend verzorgd! We kwamen aan eten en drinken niets te kort. Het was allemaal perfect. Roel Adema

Voor de meeste KUBES leden en hun begeleiders is het vandaag vroeg opstaan. We zijn dan ook allemaal op tijd in Hoogeveen. Jammer dat het stationscafé pas om 10 uur open gaat. De zon schijnt en het belooft een mooie dag te worden dus op naar Bourtange voor een rondleiding.

In 1580 gaf Willem van Oranje opdracht om een schans met 5 bastions aan te leggen op een zandrug in het moeras op de grens met Duitsland. Over deze zandrug of tange liep de weg die de Spaansgezinde stad Groningen verbond met Lingen en Westfalen. De prins hoopte met deze blokkade de stad Groningen te isoleren. Onder graaf Willem Lodewijk van Nassau werd in 1593 de vesting voltooid. Bourtange werd door de eeuwen heen voortdurend versterkt maar verloor ook geleidelijk aan zijn functie. Nu lijkt het of de tijd hier stil heeft gestaan. We maken een rondwandeling, bewonderen de kerk, zien het kruithuis, de kazematten, de synagoge, het 4-persoons secreet, de dijk met het mooie uitzicht op de omgeving, kleine winkels en de heerlijke terrasjes.

We moeten verder. Na een half uur rijden komen we in Borger. De gids staat klaar en vertelt: zo’n 150.000 jaar geleden beleefde de aarde een bijzonder strenge ijstijd. Enorme gletsjers kwamen uit het noordoosten en bedekte o.a. ons land met een dikke laag leem en keien. Toen het warmer werd smolt het ijs en bleef deze laag achter. Met deze keien gingen de boeren aan de slag om grafkelders te bouwen. Ze gebruikte rechtopstaande stenen waarop platte dekstenen werden geplaatst. De ruimten tussen de grote stenen werden opgevuld met stopstenen. Men bedekte het graf met zand en zoden. De hunebedden zijn ongeveer 5000 jaar oud. De bouwers waren geen Hunen maar worden het Trechterbekervolk genoemd naar de vorm van het meest voorkomende type aardewerk dat in de hunebedden werd aangetroffen. Een aantal voorwerpen worden met de handen gezien en nagemaakte kleding wordt geshowd. Daarna gaan we buiten een boerderij bekijken om een idee te krijgen hoe de boeren woonden. Wat smaakte de koffie met hunebedplaatkoek heerlijk!

We zijn weer op tijd bij de bus en gaan naar hotel Mercure in Groningen, een mooie rit door het vlakke land. Wat een mooie kamer! Al snel gaan we met de bus naar restaurant "De Apedans" voor het diner. Vriendelijk personeel en lekker eten! Na het hoofdgerecht komen Mark en Tjark met gezellige muziek. Oude bekende maar ook zelfgeschreven werk in het Gronings. Voor Margreet Bellés gold: "Oude liefde roest niet", en Mark was heel dankbaar dat hij "Een sleutelkind mocht zijn". Vader en zoon krijgen zelfs een aantal dansers op de vloer. Ook aan dit gezellig samenzijn komt een eind. Naar bed en morgen gezond weer op!

Na een heerlijk ontbijt gaan we naar het NS station en bewonderen met de stadgids het Jugendstil gebouw. Buiten wacht ons "Het Peerd van ome Loeks", Daarna via het moderne museum aan de overkant naar het oude centrum. Wat een mooie straatnaam! Oude kijk in ’t jat! De synagoge, dan een deur zonder slot, zonder huisnummer, een deur die niet open kan, het verleden, we kunnen er niet meer bij, een heel bijzonder kunstwerk! Groot gebouw in Amsterdamse schoolstijl, Korenbeurs, Grote markt, Academie en een kleine maquette van de binnenstad. Alles mooi omlijst met beeldende verhalen van de gids.

We stappen weer in de bus en gaan naar Lauwersoog. Het is heerlijk rijden door het groene landschap. Natuurlijk komen we langs de gasboringen en Ton Tamse vertelt er over en ook hoe Lauwersoog is ontstaan. We hebben trek gekregen de lunch smaakt goed en daarna even uitwaaien op de dijk. We moeten verder en worden verwacht in Warffum voor een rondleiding in het openluchtmuseum "Het Hoogeland" dat midden in het dorp is ontstaan. Zorgvuldig worden hier oude huisjes bewaard en opgeknapt. Een herenhuis een school, Joodse slager, schildershuis, schippershuis en de hele inventaris van 4 generatie Rottumeroog bewoners, een woonwagen en nog veel meer. In de tuintjes tussen de huisjes staan bloemen en groente. De bewoners lijken een straatje om en wij mogen even kijken hoe hier een eeuw geleden werd gewoond en gewerkt. Het is nog steeds mooi weer daarom krijgen we buiten koffie of thee.

Het is de hoogste tijd voor het laatste bezoek en dat is in Garmerwolde. Een kleine Romano-Gothieke kerk uit de 13e eeuw. Prachtig gerestaureerd. En ook hier evenals in Warffum een goed beeldend verhaal door de gids. En tot slot een mini orgelconcert. Een mooier slot kunnen we ons niet voorstellen. Ton Tamse heeft een prachtig dankgedicht gemaakt voor Bob Middelburg die met zijn vrouw dit mooie weekend heeft verzorgd, en dank aan de chauffeur. Voor het station in Groningen nemen we afscheid van elkaar. Hartelijk, hartelijk dank voor dit mooie weekend!

Truus van Amersfoort

Een "wéreld"-reis.

We zijn dit jaar maar in het vaderland gebleven,
want moesten eens wat rustig aan doen met de poen.
Wat vált er veel verrassends in Drenthe te beleven,
wat ís er veel aan leuks in Groningen te doen.

We startten met een morgen in Bourtange,
door Willem van Oranje nog gesticht.
Hij wilde zo nog wat Spanjolen vangen.
Wat is dat plaatsje aardig ingericht.

We zijn ook nog door Duitsland heen gereden,
zo wordt de reis toch internationaal
en worden weggetjes met oponthoud vermeden.
Onze chauffeur die overdenkt dat allemaal.

Langs Vlagt- en Onst- en and're soorten Wedde,
komen we 's middags vroeg in 't Drentse Borger aan,
met indrukwekkend grote hunebedden,
die daar al meer dan vijftig eeuwen staan.

De tocht gaat voort, we rijden vastbesloten
naar 't Noorden, de chauffeur wordt wel geplaagd.
Dán weer een weg, dán weer een afrit afgesloten.
Hij zorgt dat desondanks de reis niet wordt vertraagd.

Mercurius, de god van handel en de dieven
en van 't hotel, de top van luxe en van chique,
en douches om de gasten te gerieven,
met een volslagen onbegrijp'lijk mechaniek.

"De Apedans", diner en goed wijntje
en een dessert dat daar alleen de chef kok weet.
Een tweetal zangers en een leuk, bekend refreintje,
en een verklaring van veel liefde voor Margreet.

De avondrit door onwijs smalle straten,
zodat je steeds een krak of klap verwacht.
Deze chauffeur kun je veel overlaten,
hij manoeuvreert ons veilig door de nacht.

Een fraaie wandeling door monopolystraten:
De Groote Markt, A- kerkhof en de Heerestraat,
met veel geschiedenis waarvan de gidsen praten,
daar waar de Grijze of Martinitoren staat.

Het Lauwersmeer, de vlakke Noordzee en we roepen
in enthousiasme en bewond'ring: "Wád een zee".
Een prachtig restaurant, maar als je er moet poepen,
dan sta je uren angstig wachtend voor de plee.

De haven langs met grijze Urker vissersschepen.
Ze liggen rustig deinend langs de waterkant.
In je verbeelding zie je vissers netten slepen
en hoor je zware psalmen ruisen door het want.

Naar Warffum voor een bonte presentatie
van volk en streek, ons hart raakt zo verpand
aan Groningers, alom genoemd de bloem der natie,
volgens de gidsen van 't museum " 't Hoogeland".

De oude tijd herleeft, zo kom je nog eens ergens.
Voor zo'n museum is nooit tijd genoeg.
En zo vertrouwd als hier voel je je eig'lijk nergens
en zo echt thuis, Bi Coboa in de kroeg.

Naar Garmerwolde om een kerk te kijken.
Een heel bijzonder en vroeg voorbeeld van Gothiek.
Want op de zondag moet men ook de geest verrijken
daarbij geholpen door de stemmige muziek.

De reis is aan het eind en als we ons bezinnen
op wat zo'n weekend aan een voorbereiding vraagt,
dan gloeit bewond'ring en veel dank van binnen
Voor Bob en Lotte voor een tocht, zó goed geslaagd.

Ton Tamse

Op zaterdag 19 september om tien uur te Hoogeveen bij het NS- Station was iedereen bijtijds aanwezig voor weer een gezellig cultureel KUBES-weekend. In de bus, onderweg kregen wij een heerlijke lunch uitgereikt; wederom klaargemaakt door onze reisleider en zijn echtgenote, Hartelijk dank, mogen wij wel zeggen. Dat hebben we ook gedaan.

Vesting "Bourtange" stond als eerste op ’t lijstje. Er was daar een filmpresentatie met geluid, waardoor we al wat aan de weet kwamen. De gidse aldaar was iets minder. "Sommigen van u zien dat aan hun linkerzijde en anderen zien dat rechts van U", was haar gebezigde uitspraak.

De volgende excursieplaats was Borger, waar we ontvangen werden met koffie en een hunebedplaatkoek. De mevrouw die ons daar rondleidde deed dat voortreffelijk. Ze wist alles zó te omschrijven, waardoor je ’t als ’t ware vóór je zag. Voor de helft van ons kwam dat heel goed uit. Verder gaf onze gids goed de gelegenheid hier en daar het een en ander te betasten, waardoor het voor de blinden veel aanschouwelijker werd.

De touringcar bracht ons naar het "Mercator Martini Plaza Hotel" te Groningen, waar we de koffertjes uit konden pakken en ons verfrissen. De gehele dag hebben we zonnig weer gehad, zodat het aangenaam warm was.

De chauffeur reed ons naar restaurant "Apedans" in het centrum. We genoten daar van het diner en van het gezellig samen tafelen, wat nog opgevrolijkt werd door het duo Mark en Tjark, twee troubadours uit Groningen. Na afloop kregen we een "sight seeing" bij nacht door Groningen stad en toen naar het hotel. (elf uur 's avonds).

Zondag 20 september om negen uur de koffertjes weer in de bus en naar het NS Station van waaruit we onder leiding van twee ervaren gidsen een wandeling van twee uur gingen maken door de binnenstad. We werden in twee groepen gesplitst vanwege het aantal. Leuke interessante wetenswaardigheidje krijg je dan te horen en mooi bewaard gebleven stukjes gevel krijg je dan te zien, of aan te raken indien je er bij kan. Allemaal dingen werden verteld, die je zelf niet aan de weet gekomen zou zijn, of die je niet op zouden vallen. Op de grote makt eindigde de rondleiding en daar stond onze bus weer klaar.

We reden langs ’t Lauwersmeer naar Lauwersoog voor de lunch in "Waddenzeezicht". Aan één zijde keek met op het Lauwersmeer en aan de tegenoverliggende zijde op de Waddenzee met op de achtergrond Schiermonnikoog. "Wat een zeezicht!" merkte iemand op.

Van daaruit reden we in ca. een half uur naar Warffum, alwaar w in kleine groepjes rondgeleid werden door openluchtmuseum "Het Hoogeland". Men mocht daar ook vele voorwerpen betasten. Het weer was goed. Zodoende was het ook gezellig buiten koffie drinken op een klein binnenpleintje.

Daarna vertrokken we naar Garnerwolde voor een bezoek aan de Romano-Gothiek kerk, waar ons het een en ander over werd verteld. Er was een mooi groot orgel. De organist, de heer Jan Pelleboer, was speciaal voor ons gekomen en liet wat daverends horen. Mooi!

Nu nog naar het NS-station Groningen voor de terugreis. Het was inmiddels tegen zessen. Dus vlug afscheid genomen en iedereen weer huis waards. Een fijn weekeind was het.

Dank aan allen die dit organisatorisch en financieel mede mogelijk gemaakt hebben.

Peter Vissers
Nanny Vissers – Tromp