Excursie Rotterdam, stad van architectuur

Huis Sonneveld en het nieuwe stadshart

Toelichting

Rotterdam staat bekend om zijn bijzondere architectuur en daar gaan wij vandaag mee kennismaken.

Huis Sonneveld

Huis Sonneveld, onderdeel van Het Nieuwe Instituut (museum voor architectuur), is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De vrijstaande villa uit 1933 werd ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nellefabriek. De architecten ontwierpen een totaalconcept waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. De woning is licht en ruim, met veel balkons en grote raampartijen die uitzicht bieden op het groen van de omliggende tuin. Bijna alle meubels en lampen in het huis zijn afkomstig van de firma Gispen, soms speciaal voor de Sonnevelds gemaakt. Juist dit maatwerk verraadt de hang naar luxe en comfort van de familie. Daardoor is Huis Sonneveld geen dogmatisch voorbeeld van functionalisme, maar een persoonlijke leefomgeving. Kortgeleden is er een speciale zintuigelijke rondleiding ontworpen en die gaan wij vandaag met een gids beleven.

Het nieuwe stadshart

Tussen 1980 en 2014 werd het nieuwe hart van Rotterdam met een aantal bijzondere gebouwen verrijkt, denk aan de Blaaktoren, de kubuswoningen en de Markthal. Stadsgids en KUBES-donateur Joan Titarsolej woont en werkt inmiddels al dertig jaar in dynamisch Rotterdam. In samenwerking met Stichting Oren en Ogen Tekort heeft zij een zintuigelijke stadstour ontwikkeld, waarbij de vormen van de Blaaktoren, de kubuswoningen en de Markthal (in miniatuur) tot in detail kunnen worden afgetast. U luistert naar de geluiden van het stadshart van Rotterdam en u leert de fascinerende geuren en kleuren van de Markthal kennen. Na deze ontdekkingstocht van anderhalf uur bent u het vast eens met Jules Deelder: “Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veels te ech!”

Dagprogramma

  • Plaats en tijd van samenkomst: station Rotterdam Centraal tot uiterlijk 9:45 uur, dan te voet (ongeveer een kwartier) of met het ov naar Het Nieuwe Instituut (Huis Sonneveld is daar een onderdeel van) voor koffie/thee met lekkers
  • 11:00 uur groep 1 rondleiding in Huis Sonneveld, groep 2 wandeling met gids door het nieuwe stadshart
  • 12:45 uur lunch in Het Nieuwe Instituut
  • 14:00 uur de groepen wisselen
  • Einde programma circa 15:30 uur, terug naar het station

Overige details volgen in de bevestigingsbrief, de genoemde tijden zijn onder voorbehoud.

Geleidehonden zijn welkom, gebruik van rolstoel of rollator is niet mogelijk.

Kosten van de excursie

  • Voor deelnemers en eigen begeleiders € 22,50 p.p.
  • Indien KUBES-begeleiding gewenst € 5 extra
  • De kosten van het OV naar de locatie v.v. zijn voor eigen rekening

Kosten van de lunch

U heeft de mogelijkheid aan een gezamenlijke lunch deel te nemen. De kosten daarvan bedragen € 10 p.p. De lunch bestaat uit: ciabatta belegen kaas, uienchutney, pompoenpitten en rucola of ciabatta humus gegrilde groenten en daarbij verse sinaasappelsap. U kunt ook zelf voor uw lunch zorgen, maar deze kan niet in het restaurant worden genuttigd. De kosten voor de lunch zijn niet bij de prijs van de excursie inbegrepen. Als u kiest voor de gezamenlijke lunch, dan kunt u de kosten daarvan samen met de excursiekosten overmaken. Bij aanmelding graag uw keuze vermelden.

Adressen

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
https://www.hetnieuweinstituut.nl

Huis Sonneveld
Jongkindstraat 12
3015 CG Rotterdam
https://www.huissonneveld.nl

Stichting Oren en Ogen Tekort
https://www.orenenogentekort.nl

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij de aanmeldsecretaris Cilia Lutkenhaus via activiteiten@kubes.nl of telefonisch op 0541 515763.
Nadere informatie over het aanmelden vindt u op https://www.kubes.nl/excursies/aanmelding-en-betaling.

NB Bij deelname aan een dagexcursie is begeleiding gewenst,
maar in overleg met de activiteitensecretaris kan daarvan worden afgeweken.