Expositie KUBES-kunstenaar Marjanne Geurtsen

Kunstlocatie Würth, Den Bosch

 tot 

‘De kunst van kijken vanuit je hart’

Marjanne exposeert met 12 sumi-e schilderijen en 1 grote houtskooltekening. Naast de solo-expositie van Marjanne is er internationale moderne en hedendaagse beeldende kunst te bezichtigen van o.a. Gerhard Richter, Klaus Horstman, e.v.a. kunstenaars.
De toegang tot de expositie is gratis.

De laatste jaren beoefent Marjanne met name én als eerste Nederlandse leerlinge van monnik Beppe Mokuza, het Zen-schilderen: Sumi-e. De Japanse term Sumi betekent ‘zwarte inkt’, e betekent ‘schilderij’. Door zen-monniken werd Sumi-e rond 1200 (na Chr.) vanuit China geïntroduceerd in Japan. Sumi-e wordt van leraar op leerling overgedragen.

Het witte vlak (het papier) stelt het universum voor en de zwarte inkt de materiële vormen. De vitale energie en de eeuwigdurende betekenis die in elke vorm gesloten ligt, worden benadrukt. Door de juiste lichaamshouding en ademhaling wordt het penseel aangestuurd en de penseelstreek gezet. De belangrijkste onderwerpen in Sumi-e zijn bamboe (winter), orchidee (zomer), pruimenbloesem (lente) en chrysant (herfst). Zij vertegenwoordigen de vier seizoenen in een jaar en de vier levensfasen van een mens.

Marjanne: “Vanaf mijn vijfde ben ik slechtziend; ik zie niet scherp, geen diepte en mijn perspectief is vertekend. Op mijn 55ste kwam ik erachter dat ik een vorm van autisme heb. Ik zie beelden en situaties hierdoor letterlijk en figuurlijk vanuit meerdere of andere perspectieven. Mijn kunst is mijn communicatiemiddel. Zo wil ik aan de toeschouwer overbrengen dat deze ook zélf kan kiezen om situaties anders te kunnen zien, er anders over te oordelen, te voelen en er dan ook anders naar te handelen. Vrijheid: De kunst van het kijken vanuit een ander perspectief: kijken, schilderen en tekenen vanuit je hart. Het beoefenen van Sumi-e is schilderen op de ademhaling, met concentratie en bewustzijn. Vanuit deze krachtige energie kan ik ook mijn andere kunst, zoals de houtskooltekeningen, in alle nauwkeurigheid vervaardigen. Aan zo’n tekening werk ik vaak één of meer dagdelen per week gedurende soms een jaar”.

Workshops

Het is de bedoeling dat Marjanne tijdens de expositie ook enkele workshops sumi-e gaat geven die ook voor blinden en slechtzienden toegankelijk zijn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met:

Marjanne Geurtsen
Telefoon: 040 8445424
E-mail: marj@marj.biz
Website http://www.marj.biz

Adres

Kunstlocatie Würth
Het Sterrenbeeld 35
5215 MK Den Bosch
Telefoon: 073 6291911

Openingstijden

Zondag t/m vrijdag van 11-17 uur.
Zaterdag gesloten.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer:
Bus 156 vanaf station den Bosch, halte Het Sterrenbeeld (ma/vr)
Halte Dungense Brug (zo).

Eigen vervoer:
Vanaf de A2 afslag 21 (Helmond/Veghel) daarna richting bedrijvenpark De Brand 7000-8000
De kunstlocatie bevindt zich in het bedrijfspand van de firma Würth.
(gratis parkeren).